Utazás a tudat alá

DEEP TRIP

DEEP TRIP

Miért kockáztatunk? 10.

Adrenalin, dopamin, szerotonin.

2018. december 23. - Zoran Božić

Rendhagyás történik. A legutóbbi posztomhoz megszületett az első komment, amit ezúton is köszönök a kiötlőjének, mert még ha nem is ez volt a szándéka, egy igen fontos témát mozdított meg a fejemben. Emiatt most az előre megfontolt szándékommal szembemenve ezt fogom kicsomagolni.

Az előzmény az, hogy két észak-európai szőke túrázó lányt kivégeztek az Atlasz hegységben, Marokkóban. Valószínűleg terroristák az elkövetők.

Ezután jött ez a posztom:

A marokkói vidék bringával 09.

 

Amire érkezett ez a komment:

Az elmúlt pár napban 2 turistanőt lemészároltak Marokkóban, ezek után magányos biciklizést reklámozni nem feltétlen jó ötlet.

Először az jutott eszembe, hogy a kommentelő vajon elolvasta-e a bejegyzést, vagy elég volt neki a cím is? Amennyiben azzal állunk szemben, hogy az illető többet ír, mint amennyit olvas, nem is kell vele foglalkozni. Viszont ha végigolvasta, és utána merült fel ez a kérdés, akkor helye van az alábbi írásnak az ő irányába is. A többi olvasó felé pedig mindenképpen.

Nem, ez a blog nem reklámoz semmit. Az egyedül biciklizést sem. Arra sem akarok senkit rábeszélni, hogy utazzon Marokkóba. Én élményeket mesélek el. És igen, akinek viszket a segge, azt támogatom abban, hogy induljon el. Akárhová. BÁRHOL lehet érdekes dolgokat találni és tapasztalni, de a legfontosabb, hogy saját magaddal mi történik út közben.

Az egyedül biciklizésnél sokkal meredekebb történeteket is fogok még mesélni a deep trip blogon. Természetesen, csak azért tudom ezt megtenni, mert közben nem haltam bele semmibe. Meg azok sem, akik nekem mesélték a saját sztorijaikat.

Nem döntheted el, hogy mit érzel. De azt, hogy mit kezdesz az érzéseiddel, hogy feszegeted-e a határaidat, szembemész-e a józan eszeddel, azt eldöntheted. Az érzések alatt értem én a félelmeinket is.

Például hogy te félsz, vagy nem félsz a póktól, azt nem egy döntés kérdése. Pók! Félsz tőle, vagy nem. Ha igen, akkor még mindig eldöntheted, hogy megküzdesz-e a félelmeddel. És ez a lényeg, hogy vállalod-e a kockázatot azért, hogy kapj valami többet, vagy nem. Mennyire vagy felfedezőtípus?

Nagyon nem vagyunk egyformák, máshol vannak a határaink. Nem mindenkinek fér bele ugyanaz. Ezért én rábeszélni nem akarok senkire semmit. Azonban van egy olyan jó tulajdonságunk, hogy felnőve, beszámítható, benőtt aggyal rendelkezve már el tudjuk dönteni, hogy mi az, ami jó nekünk és mi az, ami nem. Én ennek a döntésnek a szabadságát mindaddig maximálisan tiszteletben tartom, amíg az illető másban, vagy másnak nem okoz vele kárt. És ez akkor is igaz, ha tudom, hogy a saját mércém szerint brutális kockázatot vállal, önmagára veszélyes idiótaságot csinál. Jelzek neki, de nem gátolom meg. Az ő élete.

Adrenalin, dopamin, szerotonin.

Lényegében ezek miatt teszünk mindent. És nem vagyunk egymás bőrében, nem tudjuk, hogy ki mire képes egy löketért, amit kiélvezhet, ha közben szerencsésen nem hal bele a mutatványába. Erős Zsolt, a hegymászó hős volt, a túrázó csajok meg bolondok? Attól függ, hogy kinek a szemüvegén keresztül. Az enyémen át így fest a dolog: Erős Zsolt tudatosan vállalt kiemelkedően életveszélyes kockázatot. Mondhatjuk, hogy kérte a pofont. A két lány ezzel szemben átlagos kockázattal számolhatott. Nő az nem vagyok, valószínű, hogy nem is leszek, így nem tudom pontosan megállapítani a rájuk leselkedő veszélyt. Apa sem vagyok még, viszont reményeim szerint leszek. És tudom, hogy ilyen esetben az én kockázatvállalási határom sokkal lentebb fog kerülni, mert az fog bennem munkálni, hogy nem hagyhatom magára a családom, a szeretteimet. Ebben nem vagyunk egyformák, viszont az biztos, hogy Zsolt tudatosan, előre megfontoltan és a kockázatok teljes ismeretében vágott bele az utolsó útjába. Úgy döntött, hogy neki az kell.

A Föld egy kibaszott veszélyes hely.

Igen, vannak kiemelkedően veszélyes részei, ahová csak az megy, aki keresi a bajt. Terroristákkal, csalókkal, veszélyes állatokkal és mérgező növényekkel van tele. Millió módja van annak, hogy meghaljunk benne, és ezek valós veszélyt jelentenek. De hogy ez a valós veszély mekkora, és bevállalható-e, azt magadnak kell eldöntened. Ha csak az utóbbi idők történéseire gondolok vissza, ne végezzünk háztartási munkát, mert halálos vérmérgezést kaphatunk egy répapucolástól? A nők ne menjenek sötétedés után futni, mert a céges bulin lerészegedő faszkalap családapa megerőszakolja őket? Nem, nem akarom ezeket a dolgokat elbagatellizálni. Ezek tényleg valós kockázatok. Csak olyan kicsi a valószínűségük, hogy észrevétlenül vállalják rengetegen. Ha a legkisebb kockázatot sem vállalnánk, megállna a világ.

A Föld egy kibaszott biztonságos hely.

Minden pillanatban sok milliárd ember éli a fentebb említett veszélyekkel tarkított életét, és csak páran halnak bele valami hülyeségbe. Minden pillanatban sok millióan vannak úton veszélyes és kevésbé veszélyes helyeken, és a nagy számukhoz képest nagyon kevesen szenvednek kárt. Minden ponton vannak olyan idegenek, akik kezet nyújtanak a rászorulóknak, ha látják, hogy szükség van rájuk. Legalábbis én biztosan nem fogok magára hagyni senkit, aki bajban van, és tudom, hogy nem vagyok egyedül. Ezek elég jó arányok ám, amik alátámasztják a biztonságosságot, csak azzal nem lehet bekerülni a hírekbe, hogy Jóska-Pista elment kivilágítatlan biciklivel a kocsmába és útközben nem történt vele semmi. A jó hírek nem terjednek úgy, mint a negatív társaik.

Választhatod azt, hogy ülsz otthon és várod, hogy mikor jön el a halál, vagy kalandra fel és nézzük, mi lesz belőle! Na, ez az a határ, ami mindenkinél máshol van. Én nem fogom senki helyett eldönteni és azt javaslom, hogy másoknak se hagyjátok, hogy helyettetek mondják meg, hogy nektek mi a jó. Mérjétek fel, majd feszegessétek a saját határaitokat, de csak a saját tempótokban. Ez mindenképpen kell a fejlődéshez. Egy örök igazságot azért még idebökök:

Egy dolog biztos az életben: a halál.

És hogy addig mit kezdünk magunkkal, az rajtunk múlik.

Ezek után szerdán valószínűleg tényleg folytatódnak a kalandok, amikben a veszélyek felvállalása szerencsére sorban pozitív végkifejlettel járt. Jöttömre kelet felől számítsatok, de csak csütörtökön, mivel szerdán karácsony van. ;)

Mindenkinek békés, kellemes ünnepeket kívánok!

z

img_20171222_101041-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://deep-trip.blog.hu/api/trackback/id/tr7514509346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.12.24. 11:47:47

A véletlen egybeesés nekem is feltűnt, bár a reklámozás szándéka meredek feltételezés, mert a blog régebbi. Szerzője valószínűleg tudja, hogy mit csinál és azt is kellő óvatossággal.

Volt egyszer egy poszt, amelyik az akkor friss hegymászó baleset után a sport betiltását pedzegette. Többen is leordítottuk, hiszen egyrészt hihetetlenül embertelen belekényszeríteni az embereket egy műanyag világba, amelyikben elveszik a bátorság, a kockázat és férfiasság és mintegy a csecsemőket, inkubátorba zárná önmaga elől. Közben a bolygó fele a túlélésért küzd és nem az extrém sportok veszélyei miatt - jegyzem meg. Az emberi szabadság minimuma a döntés szabadságát megadni az egyénnek, akár önveszélyeztetés vagy plazmatévé vásárlás Provident hitelből tevékenység is az.

Hogy a két Darwin-díjas kis liba hogyan jutott odáig, hogy jó ötletnek tartották Marokkóban (vagy Indiában) egyedül útnak indulni, az már más tészta. Szegényeket hihetetlenül barbár és szakszerűtlen módon fejezték le, talán óvatosságra készteti az agymosott kis hülyéket. Persze, nem.

Segna 2018.12.26. 12:40:46

@Könyveslány: az emberi szabadság minimuma a döntés szabadságát megadni... Blablabla írod, majd néhány sorral lejjebb két Darwin díjas libának aposztrofálod a két szabadondöntőt. Nem kettősmérce ez? Vagy a szabadon döntés csak a hős kalandozó férfiaknak jár? Őket csodáljuk, a csajok meg minek mnetek oda? Ülnének otthon illedelmesen, akkor nem gyaláznád őket? Egy lány inkább csak könyvekkel utazzon?
Nagyon nagyon sok nő utazik világszerte baj nélkül. Ezek a "libák" meghalhattak volna egy karácsonyi vásárban is ugyanígy muszlimoktól, és akkor ártatlan áldozatok. Most mitől Dariwin díjasok? Ízléstelennek tartom a hozzászólásodat. Marokkó eddig nem volt kiemelten veszélyes célpont, de ha az lett volna sem lenne jogunk megítélni őket.

Zoran Božić 2018.12.26. 19:19:11

Többek között arra akartam kilyukadni, hogy nem illik elítélni azt se, aki nem mer, meg azt se, aki (szerintünk) túl sokat vállal, mivel nem tudhatjuk, hogy ki honnan indult. A Darwin-díj odaítélése valóban nem túl szerencsés. Elmesélek majd egy indiai lányos kalandot is. Szerintem százszor meredekebb, mint Marokkó, amit a történtek ellenére is a biztonságosabb helyek közé sorolok. Annyit mindenképp leszűrtem a sztoriból, hogy a csajok nagyobb hősök (ha már ezt a fordulatot használjuk), mert rengeteg hely van, ahol szarba sem nézik őket, vagy inkább látnak bennük potenciális célpontot, mint a férfiakban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.05.09. 07:35:02

" Hogy a két Darwin-díjas kis liba "

Szerintem ezért nagyon szégyelld magad.
süti beállítások módosítása