Utazás a tudat alá

DEEP TRIP

DEEP TRIP

Az iszlám szerintük 15.

Hogyan látja a saját vallását a marokkói XYZ generáció? Muzulmánság más szögből, mint a TV-ben.

2019. január 09. - Zoran Božić

Az iszlám

mohammad_reza_domiri_ganji.jpg

A további vagdalkozás megelőzése érdekében szólok, hogy ez itt egy utazás beszámolójának 15. része. Nem önmagában értelmezendő bejegyzés, nem iszlám-reklám, hanem szerves része az élményeimnek. Akit érdekel, az bátran olvassa végig az egészet, talán úgy könnyebben el tudja helyezni ezt az iszlámról szóló írást is. Hajrá!

deep-trip.blog.hu

 

A kábítószer mellett a vallás a másik dolog, amit az útikönyvek szerint szigorúan tilos szóba hozni. Nos, általában nem kellett, mert gyorsan jött a téma magától ugyanúgy, mint a kábó. Több emberrel beszélgettem erről, és senkivel sem udvariaskodva. Meg van a véleményem az egyházakról, és nem is tartom azt magamban, ha értelmes partnerrel lehet róla társalogni. Előre bocsátom, hogy a beszélgetőtársaim nem teológusok, meg papok, hanem egyszerű emberek, akik a saját gondolataikat osztották meg velem, én pedig nem olvastam a Koránt. Ami a saját vallásukat illeti, a legliberálisabbnak tartják magukat az összes arab ország közül. Emellé hozzáfűzném, hogy én ennek az egy országnak is csak egy kis részét ismertem meg és ott se mindenféle embert.

Első alanyom egy berber negyvenes fűszeres. Mecsetbejáró, igazi hívő. Jó és tiszta gondolatai voltak, de nem lát a világból semmit. Képzeld el azt az életet, hogy egy sikátorban lévő fűszerboltban árulsz egész életedben, az apádtól örökölt helyen, kb. amióta csak beszélni tudsz. Ja, meg imaidőben átballagsz a mecsetbe, és ezen kívül nem sok minden történik az életedben. Ilyen helyzetből azért nehéz tisztán látni. Végül ő is lett a legkonzervatívabb beszélgető partnerem az itt tartózkodásom alatt. Problémának tartja a nagyfokú írástudatlanságot, ami az országban van. Csak egyetérteni tudok vele, mindenképpen hátrány, hogy sokan nem tudják elolvasni, majd értelmezni azt, amit elvileg követniük kellene, és ez elég sok szarhoz vezet a világban...

Tőle tíz méterre találkoztam a második alannyal. Igazából a legjobb arccal.

Jasin, egy másik fűszeres Jemenből. Vegyes házasságból származó srác, akinek tele a fasza a marokkóiakkal meg a jemeniekkel is. A bigott vallásosoktól okádik. Magát belső muszlimnak tartja. Ez azt jelenti, hogy a vallását privát dologként éli meg, ami csak rá és az istenére tartozik, ezért nem jár mecsetbe sem.

Az üzletben együtt borozunk, miközben kurva jól gitározik, és király zenéket mutat. Ilyeneket, mint az alábbi:

Miután elfogy a bora, azt mondja: "fuck it!", és bezárja hamarabb az üzletét, majd elhív tovább inni. Eltaxizunk a picsába 7, azaz 7 Dirhamért. (Az 196Ft.) Beülünk egy külvárosi kocsmába, és borozva beszélgetünk egész éjszaka. Amikor teleszalad a fasza a körülötte lévő világgal, olyankor mezítláb elindul az óceánparton egy többnapos túrára Imsouanig meg vissza. Egy igazi outsider a muzulmán világban. Sajnálom, hogy többet nem találkoztam vele, de miután visszaértem a saját túrámról, ő pont elindult az ő sétájára.

„Adrien Brodynak” elmeséltem, hogy milyen kellemes élményben volt részem, amikor a bringatúrán megsegített az atlaszi asszony. Durva volt, hogy még csak a szeme sem rebbent, azt mondta, hogy ez a legtermészetesebb dolog. Alap. A rászorulókon és az úton lévőkön segíteni kötelesség. Soha nem tudhatod, hogy mikor és kitől kapod vissza. A Korán szerint, ha egy embert megölsz, az olyan, mintha mindet megölted volna, ha egy embert megmentesz, az meg olyan, mintha az egész emberiséget mentenéd meg. Most lehet, hogy ilyen nincs leírva a Koránban, de nem mindegy, amíg ezek az emberek ennek megfelelően próbálnak élni?

Ezzel összefüggésben Amine a következőképpen adta elő a lényeget azzal kapcsolatban, hogy mennyire praktikus vallás az iszlám (annak ellenére látja így, hogy ő is a belső muzulmánok táborát erősíti):

Öt alap pillére van az iszlám vallásnak:

-Higgy Istenben!

-Naponta imádkozz!

-Ha megteheted, zarándokolj el Mekkába!

-Segíts a rászorulókon!

-Tartsd meg a ramadánt!

Az első pont az egy alapvetés, hiszen ha nem hiszel, akkor nem vagy hívő. A napi imát minden férfinek, akinek módjában áll, a hozzá legközelebbi mecsetben kell elvégeznie. Ez azt jelenti, hogy ha hardcore hívő vagy, akkor napi ötször oda-vissza sétálsz egy egészségeset, a mecsetben pedig technikailag tornázol, vagy jógázol egyet, miközben egy kicsit meditálsz. Be kell látni, hogy ennyi mozgás a modern, egész napjukat a seggükön töltő emberekre nagyon ráférne. A következő három pont némileg összefügg. Mekkába mennie tényleg csak annak kell, akinek van miből, de ha már megy, akkor megtapasztalja, hogy milyen úton lenni. Aki rendesen tartja a ramadánt, az nem csak egy tisztítókúrát/böjtöt csinál végig, de megtapasztalja az érzést, hogy milyen éhezni. Ha ezeket átérezted a saját bőrödön, akkor igazán tudod, hogy mit jelent a te segítséged annak, aki rászorul. Hogy ezt valóban így csinálják, arra számtalan példát tapasztaltam. Marokkó szegény ország, sok a koldus az utcákon. Pár nap után azonban már teljesen természetes volt, hogy nem agresszív velük senki. Sőt! Azok is adnak nekik valamit, akiknek látványosan nincs miből. És ezt a mentalitást már a kisgyerekekbe is belenevelik. Mármint nem a roki koldus gyerekekbe, hanem az összesbe. Azt mondják, hogy most én vagyok a felnőtt, akinek van miből, ezért adok neked csokira, de ne felejtsd el a magamfajtát, ha öreg leszek! Az állam részéről szociális háló gyakorlatilag nincs, szóval erre az alulról szerveződő rendszerre rá is van szorulva mindenki. A háló hiánya abban is megmutatkozik, hogy orvoshoz se nagyon tudnak eljutni a szegények. Ami nekünk egy egyszerű kéztörés, az náluk lehet, hogy egy életre rosszul összeforrt csont lesz. Egy beteg fog nálunk tömés, náluk egy elvesztett fog. Tényleg sok embernek hiányos a fogsora, de biztos vagyok benne, hogy nekik egy tömött sincs. ;)

Találkoztam olyan emberekkel is, akik konkrétan azt mondták, hogy baszódjon meg az egész muzulmán vallás úgy, ahogy van. Ők berberek. Az őseik is azok voltak, és berber földön vagyunk, ami sokkal régebb óta az volt, mint hogy egyáltalán betette volna a területükre a lábát az iszlám. A berberek északnyugat-afrikai őslakosok, akik genetikailag valóban nem arab származásúak. Csak hát jött az iszlám... (eddig sok tuareg zenét osztottam meg. Ők például a legnagyobb berber törzs.)

Meg aztán ott van az a srác, aki szó szerint a következőt írta bele a telefonomba magáról:

"Almowahid=  the one who unite all the beliefs to one and unique belief based on the respect of every culture and philosophies of life and religions and also oculte science. And with tolerance and exchange of knowledge." Hozzám talán ez az álláspont áll legközelebb. Vele a vallás mellett csillagászatról, filozófiáról, psychedeliáról is sokat beszélgettünk. Azért értékelem nagyra ezeket a társalgásokat, mert látom, hogy nekik sokkal több energiába telik beszerezni azokat az információkat, amiket az európai ember már alapvetésnek gondol. Aktívnak kell lenniük, mert magától nem jön szembe semmi, ami előrevihetné a gondolkodásukat.

Ami a muzulmánok kontra mindenki más témát illeti, többféle nézettel találkoztam. Amine-t nagyon zavarja, hogy a vallásuk miatt a világ számos részén utálják őket, holott ők is csak egyszerű emberek, akik senkit sem akarnak bántani. Mások szerint a nagy világvallásoknak tiszteletben kell tartaniuk egymást. Megint mások pedig azt mondják, hogy a muszlimok elismerik az összes nagy világvallás tanait, Jézust is prófétának tartják. Azt mondják, hogy ezek a vallások egymásra épülve alakulnak, fejlődnek és el kell ismerni, hogy a muzulmán ezek közül a legfiatalabb, azaz rendelkezik minden tudással, amit az elődök összeszedtek, és ehhez még a sajátjukat is hozzátették. Szóval ők lennének itt a legprogresszívebbek, a világvallás 5.0.

Az én véleményem (ez a szó itt most ki van emelve. Jelentősége van.) meg az, hogy minden vallásnak meg van a maga helye és ideje, amikor az őt gyakorló társadalom javát tudja szolgálni. Majd miután a benne lévő értékek alapvetéssé válnak egy társadalomban, úgy jár el felettük az idő. Kívánom, hogy minél hamarabb jusson el ide mindenki, és szűnjenek meg az egyházak!

Ui.: a fotót loptam. Ráadásul nem is marokkói, hanem szép. Az iráni Nászir al-Mulk-mecset látható rajta. És aki lőtte, az Mohammad Reza Domiri Ganji. Javaslom nézegetni a beszarás képeit itt: http://gravity.ir/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deep-trip.blog.hu/api/trackback/id/tr614404254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2019.01.10. 19:56:15

Hatodik pont: gyilkolj le minden hitetlent.

Menekülni az országot sújtó háborúból, magára hagyva a nők tömegeit. Úgyis csak állatok.

Ha elegendő lesz a lètszám a befogadó országban, követelj sharia-lawot, hajts vègre mèszárlásokat pl. a vallásodat kifigurázó újság ellen. Hajts vègre napi szinten kèselèseket, erőszakolj, önts savat a gyenge töketlen nyugati hitetlen kutyákra, akik befogadták.

erkölcsi hulla 2019.01.10. 19:57:52

Megint mások pedig azt mondják, hogy a muszlimok elismerik az összes nagy világvallás tanait, Jézu....

Remèlem ezt a hazudozást legalább te elhiszed.

erkölcsi hulla 2019.01.10. 20:00:06

@erkölcsi hulla: mármint lehet elismerik, mint amikor vagy 200 keresztèny felrobbantottak a templomukban.....linkelnèm pontosan is a vèrben úszó padló és holttestek kèpèt, meg a híreket róla, de annyi van már hogy felesleges

Zoran Božić 2019.01.10. 20:33:29

@erkölcsi hulla: Látom, átjön, hogy miről is van itt szó. Azért sikerült végigolvasni?

erkölcsi hulla 2019.01.10. 20:41:19

@Zoran Božić: nyilván nem. Nem állhatok az iszlám mosdató propagandát, sem azt a hazugságot hogy lètezik egyfajta mèrsèkelt iszlám. Mindegyik támogatja passzívan a gyilkolást, terrort, nők erőszakolták át, mivel ez konkrèt rèsze a vallásuknak.

Zoran Božić 2019.01.10. 20:46:52

@erkölcsi hulla: Akkor fordítok. Akikkel beszéltem, azok egy kivétellel kritikával illették a saját vallásukat. Van aki kevesebbel, van aki sokkal. Személy szerint pedig betiltanám az összes egyházat azonnal. Biztos, hogy ez mosdató propaganda?

Zoran Božić 2019.01.10. 21:01:05

Bár, ez lehet, hogy csak az én fejemben néz ki így :D

seol 2019.01.10. 21:22:23

@Zoran Božić:

Funkcionális analfabéta náciknak egészen sok értelme van magyarázni. ;-) Aztán elmagyarázhatod a magyarázatot, aztán ésatöbbi.

2019.01.10. 21:24:33

Engem nem lehetne a feltétlen muszlimbarátsággal megvádolni, ám maradok a saját meditációs megtapasztalásaim mezején és ott történt valami, aminek következtetése az, lehet nem az iszlámmal van a baj, hanem az arabokkal. Erről a belső vallásról még nem hallottam muszlim esetében és örülök, hogy létezik ilyen. Amúgy az iszlám kialakulásáról van egy érdekes betét egy előadásból, amit külön meg is vágtam. Ha arabokkal beszélsz, kíváncsi lennék erről a véleményükre. youtu.be/6bYalSIVLj4

seol 2019.01.10. 21:29:55

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:

Hát nem tudom, ha körülnézünk a világban, akkor az, ami problémás az iszlámmal (hadd fogalmazzam meg így), messze nem csak arab környékeken jelentkezik; ott van a perzsa Irán, a szintén nem túl arab Indonézia...

Zoran Božić 2019.01.10. 22:01:36

@seol: jogos. Leálltam :) A vallásról a későbbiekben még lehet, hogy lesz kedvem írni, mert van potenciál a témában. De csak majd ha végeztem ezzel az úttal.

Zoran Božić 2019.01.10. 22:11:31

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: megnéztem. Azt tudom rá mondani, hogy egyrészt a jelen bejegyzéshez offtopic, másrészt ennyire nem vagyok a téma szakértője, elsőre viszont kicsit konteósnak tűnik az anyag. De mondom neked is, ha lesz ingerem, még belemehetünk a témába.

joskapista27 2019.01.10. 23:57:27

@erkölcsi hulla: Láthatóan fogalmad sincs miről beszélsz. Az amerikai indiánokat pl egyesek a kereszténység nevében gyilkolták halomra. Akkor igaza van egy 16. századi amerikai indiánnak, ha azt mondja, hogy nincs "mérsékelt kereszténység", mert akikkel ő találkozott, azok mind gyilkosok?

joskapista27 2019.01.11. 00:05:13

Az iszlámról egyébként van egy elméletem. Kb. 600 évvel később indult ez a projekt, mint a kereszténység. A két vallás első 1400-1400 éve pedig egész jól párhuzamba állítható:
- Első 2-300 év: nyílt teológia, a közösségek tagjai vitázhatnak a vallás alapelveiről
- Aztán kodifikáció, megtörténik az elvek rögzítése, innentől követni kell, nem lehet vitatni
- Utána levő pár század során: háborúk a különböző irányzatok között (kereszténység esetén sötét kor, iszlámnál a szunnita-siíta háborúk)

A mai iszlám pedig egészen közel van rendszerében az 1400 körüli katolicizmussal. Azaz a reformáció előttivel, amikor még keresztes háborúkat hirdettek, miközben dúlt a simónia egyházi körökben, no meg az inkvizíció.

Csak hát ugye ma más a helyzet, mint 1400-ban, tömegmédia, modern fegyverek, emiatt egész máshogy látjuk a helyzetet, mint akire 1400-ban Franciaországban ráfogták, hogy boszorkány.

Bkkzol 2019.01.11. 02:29:46

Valószínű, hogy az iszlámon belül is van egy "felvilágosult" talán modernnek mondható réteg. A nagy probléma csak az , hogy ez milliárdos létszám talán tízezrelékében mérhető... a 99,9999 % százalék a középkori erkölcsi elvekben hisz, agresszív úgy szóban , mint tettekben. Ideológiájuk elfogadja és ösztönöz az akár erőszakos térítésre... minden megtehető szerintük "az új élettér" megszerzésére.
Minden bizonnyal nagy részük nem aktív terrorista harcos, de hallgatásukkal hozzájárulnak ezen beteg eszme terjedéséhez. Illetve kihasználják, élnek az előnyeivel.
Emlékeztet valakit valakire ez az "új élettér" megszerzése??

Bkkzol 2019.01.11. 02:45:44

@joskapista27: Igen, van logika abban amit írtál. A gond az , hogy 300-400 évvel ezelőtt egymást gyilkolták (karddal, késsel) a szomszéd törzsek azért , hogy térítsenek illetve azért, hogy mohamed sógora vagy apósa az "igaz hit" letétmenyese. Nem volt komoly anyagi bázis és tömeg mögöttük.
A XX-XXI század viszont gyökeres változást hozott. Jobbára az olaj miatt hatalmas vagyont szereztek így el bírtak tartani 5-6-8-10 gyereket is. Anyagilag megtehetik, hogy a legmodernebb fegyvereket vegyék meg... és már nem a teve hátára pattannak karddal a kezükbe a szomszédot "igaz útra téríteni", hanem felülnek a repülőre és más kontinenseken próbálnak új életteret szerezni (nem feltétlen a legbékésebb módon).

Jakab.gipsz 2019.01.11. 07:43:30

T. @Zoran Božić:

"Véleménye" így kiemelve, még a szamárnak is van.

Figyelembe vesszük, a szamarak véleményét is (olykor-olykor), de nem utánuk ballagunk, hanem előttük.

Zoran Božić 2019.01.11. 08:53:49

@Jakab.gipsz: Kedves Gipsz, gondolkodom itt, hogy tulajdonképpen mit szeretnél ezzel mondani? Mondjuk, egy cuki cicánál nagyobb szenzáció egy írni tudó szamár. Megértem, hogy ezt látva úgy érezted, muszáj valamit írnod.

Zoran Božić 2019.01.11. 08:56:13

@joskapista27: szép elmélet! Azt várom, hogy az összes ugyanabba a kútba essen a végén.

erkölcsi hulla 2019.01.11. 09:33:42

@joskapista27: "Az amerikai indiánokat pl egyesek a kereszténység nevében gyilkolták halomra. Akkor igaza van egy 16. századi amerikai indiánnak, ha azt mondja, hogy nincs "mérsékelt kereszténység", mert akikkel ő találkozott, azok mind gyilkosok". Az meg van hogy 2019-et írunk? Ez elèg èrv arra hogy ezek MOST gyilkolnak mindenkit aki más vallású?

Ez elèg lesz mikor egy fèlőrült hívő tèted, vagy a családokat kèseli vagy erőszakolták meg az utcán?

Az összes idióta cuck ezzel az èrvvel jön. Nem èrdekel mi történt 500 éve. Nem tehetek róla. Viszont arról az ÖSSZES kecskebaszó tehet, hogy ilyen a vallása. Hagyja ott, legyen ateista.

nagyhanna2018 2019.01.11. 10:32:57

Jól látszik az írásból, hogy az itthon homogénnek, együttmozgónak, együtt gondolkódnak elképzelt muszlim népesség épp olyan sokszínű, mint bármely más ország lakossága.

A kommentekből meg jól látszik, hogy ezt mindenki leszarja, csak meg akarják mondani a tutit az iszlámról pár mondattal leírva, mintha lehetséges lenne ennyire durván általánosítva leírni valami ennyire nagy dolgot.

Üdv: egy muszlim

erkölcsi hulla 2019.01.11. 12:12:01

@nagyhanna2018: @Zoran Božić:

www.youtube.com/watch?v=RJAL6xgViqg

Ajánlom figyelmetekre erre az érvelésre, ezt a videót.

"csak meg akarják mondani a tutit az iszlámról pár mondattal leírva,"

Nem egy bonyolult vallás.

erkölcsi hulla 2019.01.11. 12:26:48

@Bkkzol: Szerintem akkorra lesz vége a világnak, mikorra valamelyik elkorcssult igazhitű iszlám szervezet, állam-vallás bevethető atomfegyvert szerez, és nem sikerül magukra robbantani, ellenben betalál valami másik államot. Mondjuk egyszerre sokezer rakéta.

erkölcsi hulla 2019.01.11. 15:07:09

@nagyhanna2018: Na, mivan, a férjed engedelmesre vert, mikor meglátta hogy használod a netet? :D A feleségverést mohammed is javasolta mindenkinek. Úgyhogy ez nem offenzív.

Zoran Božić 2019.01.11. 15:11:16

@erkölcsi hulla: Nagyon szépen kérlek, hogy ezt véletlenül se hagyd abba! Nyomjad neki ahogy a csövön kifér! Én nem fogok moderálni semmit. Hajrá, mutasd meg! :)

Occam beretvája 2019.01.11. 17:05:46

A hozzászólásod tényszerű cáfolatok sorozata annak amit erkölcsi hulla leírt.
Hajrá mutasd még. :-))

erkölcsi hulla 2019.01.11. 19:20:47

@Zoran Božić: Egyrészt korrekt dolog ilyen kényes témát nem cenzúrázni.
Másrészt semmilyen cáfolatot nem hoztál fel.
Harmadrészt, azért baszott fel némileg ez a cikk, mert megint úgy próbáljátok MOSDATNI ezeket, hogy kiszedtek az átlag keresztény gyűlölő halmazból néhány példát akik nem azok ( az apjuk a srácoknak biztosan az, azaz ha felvállalnák azonnal gyilok) , és figyelmen kívül hagyjátok azt a tényt hogy ez nem az átlag muszlim, hanem a muszlimok 0,00000000001 százaléka. Majd ha az átlag muszlimok tényleg ilyenek lesznek, talán nem fogom ennyire szívből utálni kivétel nélkül az összeset.

nagyhanna2018 2019.01.12. 08:39:43

@erkölcsi hulla: Nem etetjük a trollt.

Mondjuk nem tudom, mire kellett volna reagálnom, és egyébként sem szóltam hozzád.
És nem is vagyok nő, ahogy te sem vagy hulla.

Zoran Božić 2019.01.12. 18:14:15

@erkölcsi hulla: nézd, én tisztelem, hogy neked ez a véleményed. Én is leírtam a sajátomat, valamint bemutatom azt, hogy mit tapasztaltam. Zavar, hogy vannak ilyen muzulmánok is? Nyugodtan dugd a fejed a homokba, de pont annyira létező emberek, mint a terroristák.

Cáfolni nincs mit az általad leírtakon, mint ahogyan te sem tudod megcáfolni, hogy én mit láttam a saját szememmel. Az a legnagyobb baj, hogy offtopic vagy, ez a bejegyzés egyáltalán nem arról szól, amiket te itt elkezdtél feszegetni és sajnálom, hogy ez neked nem jön át.

"próbáljátok MOSDATNI": én meg Gyuri bácsi, vagy mi a fasz? :D

Felbaszott aggyal biztosan nehezen megy a szövegértés, ezért kiemelek két mondatot:

"hozzáfűzném, hogy én ennek az egy országnak is csak egy kis részét ismertem meg és ott se mindenféle embert."

Ez itt azt jelenti, hogy nem általánosítok és nem gondolom igaznak a leírtakat mindenkire.

"minden vallásnak meg van a maga helye és ideje, amikor az őt gyakorló társadalom javát tudja szolgálni. Majd miután a benne lévő értékek alapvetéssé válnak egy társadalomban, úgy jár el felettük az idő. Kívánom, hogy minél hamarabb jusson el ide mindenki, és szűnjenek meg az egyházak!"

ez meg nem azt jelenti, hogy muzulmán-simogató vagyok, hanem azt, hogy a föld legnagyobb rákjának tartom az összes egyházat és a végüket kívánom.

További kellemes dühöngést kívánok! :)
süti beállítások módosítása